VEKST-Beeldmerk-wit

Postpartum depressie

Begeleiding afgestemd op jou als moeder

Ongeveer 1 op de 7 vrouwen ontwikkelt depressieve klachten tijdens of na hun zwangerschap, ongeacht afkomst, cultuur en leeftijd.  En ook vaders kunnen zich depressief gaan voelen na de geboorte van hun kindje.  Als het je overkomt, kun je je erg wanhopig en eenzaam voelen. Het goede nieuws is dat de meeste mensen goed herstellen, en dat vroegtijdig hulp inzetten daar een belangrijke factor in is.

Je bent niet de enige die dit overkomt, daarom deel ik mijn verhaal.

In 2004 kreeg ik na de bevalling van mijn zoon last van extreem slecht slapen en sombere gevoelens, die uiteindelijk leidden tot een post-partumdepressie. Ik schaamde me, voelde me een zwakkeling, en ik heb lang  gedacht dat ik de enige was die dit overkwam. Ik was ook bang, en mijn grootste angst was dat dit nooit meer over zou gaan. Hoewel ik uiteindelijk goed ben herstelt, heeft dat lang geduurd. Eerst liep ik aan tegen een lange wachtlijst. Bij de hulpverlening die ik vervolgens  kreeg, miste ik achteraf de specifieke kennis over een postpartum depressie, en was er weinig aandacht voor mijn nieuwe rol als moeder en de  band met mijn kind. Ook mijn partner heeft zich erg eenzaam gevoeld in die periode, en werd nauwelijks betrokken bij de hulp.

Ik kijk terug op een ingrijpende gebeurtenis, die plaatsvond op een moment dat ik erg kwetsbaar was als jonge moeder. Toch is het ook een hele leerzame ervaring geweest, een noodzakelijke levensles die me groei heeft gegeven naar een rijker leven.  Aangevuld met mijn professionele achtergrond is daaruit de wens ontstaan om anderen hierin te helpen. Met daarin mijn missie: Vlot hulp opstarten, op maat afgestemd op de moeder en haar gezin, waardoor sneller en solide herstel mogelijk is!  Ik bied vanuit Vekst steun en begeleiding, afgestemd op jou als  moeder, je kindje en je partner en jullie als gezin. Ik luister, geef je gedegen uitleg over wat je overkomt, en loop ik met je mee totdat je voelt dat je (weer) kan genieten van het ouderschap, van jouw leven, van elkaar.  

VEKST-Postpartum depressie-1

Wanneer zoek je hulp

Na een bevalling is het normaal om je de eerste week wat labiel, huilerig of sneller geëmotioneerd te voelen. Bij het aanhouden of sterker worden van deze gevoelens na deze week of als ze juist wat later na je bevalling ontstaan, is het wellicht goed om hulp te zoeken.

VEKST-Postpartum depressie-2

Begeleiding

Vekst biedt je begeleiding door gebruik te maken van counseling en mindfulness. Beide methodieken zijn wetenschappelijk onderzocht en blijken bijzonder effectief bij de begeleiding en behandeling van somberheid, angst en depressiviteit.

VEKST-Postpartum depressie-3

Voor partners

Als partner van een moeder die somber raakt na de bevalling, kun je je erg eenzaam voelen. Je keek uit naar een vreugdevolle periode als jullie kindje eenmaal geboren zou zijn. En nu loopt het zo anders.