VEKST-Beeldmerk-wit

Begeleiding

VEKST-Postpartum depressie-2

Praten helpt

Vanuit Vekst bied ik je begeleiding door gebruik te maken van counseling en mindfulness. Beide methodieken zijn wetenschappelijk onderzocht en blijken bijzonder effectief bij de begeleiding en behandeling van somberheid, angst en depressiviteit.

Het delen van je gevoelens en zorgen door erover te praten, helpt. Met counseling krijg je ook inzicht in je klachten, en wat je nodig hebt om te herstellen. Het mooie is dat deze oplossingen al in jou aanwezig zijn in de vorm van je talenten, creativiteit en kwaliteiten, maar nu even niet bij kan komen of misschien nog niet weet van jezelf.

Samenloop van omstandigheden

Een postnatale depressie ontstaat door een samenloop van biologische, psychologische en sociale omstandigheden. Door een mix van factoren uiten die zich bij iedereen anders, en kleuren je hele “zijn” tijdelijk anders in, waardoor je anders denkt, voelt en handelt. Counseling brengt jou weer in beweging om het contact met jezelf te hervinden, van waaruit je de passende keuzes kunt gaan maken die jou helpen herstellen. Ieder traject is daarmee maatwerk en afgestemd op jouw unieke persoon. Lees verder op Counseling.

Mindfulness ondersteunt hierbij, het is een methodiek die zich met behulp van je lichaam en ademhaling richt op wat je denkt, voelt en doet, en je daar minder mee gaat vereenzelvigen. Hierdoor komt ruimte voor oplossingen en nieuw gedrag. Voor meer informatie lees verder op mindfulness

Duurzaam herstel

Soms kan je huisarts of specialist besluiten om je medicatie voor te schrijven, meestal zijn dat antidepressiva, soms ook slaap- en kalmeringsmiddelen.

Ook dan is het belangrijk om ondersteuning te krijgen door te praten over je gevoelens.

Om duurzaam te herstellen is het namelijk essentieel dat je niet alleen de symptomen van je depressie aanpakt, maar jezelf ook de kans geeft om te ontdekken wat de onderliggende oorzaak is van jouw somberheid of angst.

Probeer zo goed mogelijk voor jezelf te blijven zorgen. Gezond eten, op tijd rust nemen, regelmatig naar buiten gaan en voldoende bewegen helpen om te herstellen. Deel met mensen uit je vertrouwde omgeving wat er met je aan de hand is, en als aangeboden hulp goed voelt voor je, maak er gebruik van!