VEKST-Beeldmerk-wit

Voor partners

VEKST-Postpartum depressie-3

Eenzaam en zoekende

Als partner van een moeder die somber raakt na de bevalling, kun je je erg eenzaam voelen. Je keek uit naar een vreugdevolle periode als jullie kindje eenmaal geboren zou zijn. En nu loopt het zo anders. Je wil er zijn voor je vrouw nu ze zo kwetsbaar is, je bent zoekende naar hoe je dat het beste kunt doen. Er wordt mogelijk een groot beroep op je gedaan in extra taken, zorg voor jullie kinderen, maar je moet misschien ook weer beginnen met je werk.

Van tijdelijke aard

Veel partners vertellen dat het heel moeilijk voor ze is om te begrijpen dat hun vrouw of vriendin nu zo anders is dan hoe ze haar kennen, “alsof ik haar ben kwijtgeraakt”. Weet dat dit van tijdelijke aard is. Je partner gaat weer herstellen! Jouw betrokkenheid is van groot belang voor je vrouw in deze moeilijke periode. Je luisterend oor, de steun en troost die je kunt bieden helpen haar.

Op weg naar herstel

Bij de intake betrek ik partners zo veel mogelijk.  We bekijken welke ondersteuningsbehoefte jullie samen hebben, en hoe jullie netwerk daarin wellicht in kan bijdragen. Daarnaast heb je mogelijk goed zicht op de kwaliteiten en talenten die je vrouw of vriendin heeft, belangrijk om die te gaan belichten, ze zijn helpend in haar weg naar herstel.

oog en aandacht voor jou als partner

Ook het proces wat jij doormaakt, krijgt aandacht.  Een postnatale depressie is een indringende gebeurtenis en heeft invloed op jou en jullie relatie. Belangrijk is dat jullie hier samen zo goed mogelijk doorheen komen!

Meer en meer wordt duidelijk dat ook partners een depressie kunnen krijgen na de geboorte van hun kindje. Zo blijkt dat er ook bij mannen hormonale veranderingen kunnen ontstaan in de periode na de geboorte van hun kindje. In combinatie met de grote verandering die je doormaakt in je rol als ouder en als partner, kun je depressieve gevoelens ontwikkelen. De klachten ontstaan meestal wat later, zo’n 3 tot 6 maanden na de bevalling, en worden helaas vaak over het hoofd gezien. Als je als partner merkt dat je last hebt van signalen die bij een depressie passen na de geboorte van je kind, neem jezelf dan serieus en zoek hulp! Die stap is misschien niet makkelijk, maar vroegtijdige hulpverlening draagt bij aan een vlot herstel. Hiermee zorg je goed voor jezelf, maar zeker ook voor je vrouw en jullie gezin.

Je bent van harte welkom!